Van Tekst tot Beeld: Hoe Gen AI jouw creatieve proces verandert 🎨

In April bevond ik me midden in een creatieve wervelwind met het team van Mysteryland. Wat begon als een training over hoe je generatieve AI in het creatieproces kan toepassen, eindigde in een race tegen de klok om de laatste key visual voor een marketingcampagne te ontwikkelen.

Wat volgde was een verrassende demonstratie van de mogelijkheden van AI, resulterend in een uniek beeld dat nu overal in Amsterdam te zien is in de nieuwste outdoor campagne voor Mysteryland 2024.

Consistente beelden genereren
De wereld van generatieve AI ontwikkelt zich in een adembenemend tempo. Voor mij is beeldgeneratie één van de meest fascinerende aspecten van deze revolutie. Het creëren van key visuals op basis van tekst.

In de zomer van 2022 kreeg ik via Roy (oprichter y=f(x)) toegang tot DALL-E 2. Roy had vijftig credits gekocht en zei alleen maar: "Hier moet je mee experimenteren." Ik had geen idee wat ik kon verwachten, dus zoals velen tikte ik mijn eerste prompt in: "Sketch Main Stage technology festival lights video crowd sitting led thenextweb." Vanuit ruis verschenen ineens vier beelden voor mijn ogen. Dit is wat er uit kwam.

Deze beelden waren nog heel simpel, maar het idee dat deze ruwe schetsen ontstonden uit een paar getypte woorden was fascinerend. En ondanks dat het nog niet mogelijk was om beelden te genereren die zakelijk toepasbaar waren, inspireerde het me wel om te blijven experimenteren. Immers, Generatieve AI is een exponentiële technologie: lang zou het vast niet duren voordat nieuwere modellen de brug naar hyperrealistische beelden zouden slaan. Beelden die in je werk toepasbaar zouden zijn. Slechts twaalf maanden later had ik het antwoord.

Van woord naar beeld, hoe werkt dat?

Net zoals taalmodellen (LLM's) woorden voorspellen om zinnen te vormen, voorspellen beeldgeneratie modellen pixels om afbeeldingen te creëren.

Deze technologie noemen we diffusie. Net zoals in de wereld van taalmodellen, zijn er vele grote en kleinere spelers die marktaandeel proberen te veroveren met hun eigen diffusie-model. De meest relevante daarvan op dit moment zijn Dall-e (van OpenAI), Midjourney, Firefly (van Adobe), Ideogram en Leonardo.

In de wereld van beeldgeneratie doen we allemaal mee aan de kamelenrace zoals we die jaarlijks op de kermis tegenkomen. Elke nieuwe update van de onderliggende modellen brengt een golf van innovaties met zich mee, waarbij de ene tool de andere net weet te overtreffen door sprongen in kwaliteit, nieuwe functionaliteiten, of een verfijndere interpretatie van gebruikersinstructies. De vooruitgang is mindblowing!


Als je me nu zou vragen met welke tool ik het liefst werk, dan zou mijn keuze zonder twijfel op Midjourney vallen. Deze tool staat bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit en biedt het meeste controle over het genereren van unieke beelden.

Democratisering van visualisaties

Waarom is dit revolutionair? De kracht van beeldgeneratie ligt in zijn vermogen om snel en efficiënt hoogwaardige visuals te creëren die voorheen uren of zelfs dagen zouden kosten om met de hand te maken. Dit opent een wereld van mogelijkheden voor eventprofessionals, van het ontwerpen van visuele concepten, moodboards, stage designs tot het creëren van gepersonaliseerd marketingmateriaal.

Collectieve Creativiteit

Daarnaast verandert beeldgeneratie de manier waarop we ideeën bedenken en stimuleert het collectieve creativiteit. Met een groep kunnen we nu ideeën direct omzetten in honderden visuals, wat de snelheid waarmee we tot dat ene idee kunnen komen drastisch verandert.

Praktische Toepassingen voor Eventprofessionals
Als eventprofessional heb ik zelf ontdekt dat je beeldgeneratie op een hele reeks verschillende manieren kan gebruiken, denk hierbij aan:

  • Schetsen: Laat je klant meteen de kern van je concept zien met snelle schetsen die de essentie van je ideeën vastleggen.
  • Key Visuals: Vang de kern van je evenement in een serie pakkende visuals. Deze beelden brengen je verhaal tot leven.
  • Storyboards: Je evenement, scène voor scène, gegenereerd. Visualiseer elk detail, zodat je klant precies weet wat er gaat gebeuren.

  • Stage Designs: Wat vroeger een tijdrovend proces was, wordt nu razendsnel realiteit. Van idee tot ontwerp in een oogwenk.
  • Signage: Ontwikkel bewegwijzering en informatieborden die zowel functioneel, uitvoerbaar als artistiek zijn.
  • Branding: Creëer een visuele identiteit voor je evenement, van pakkende logo's, kleur- en stijlelementen tot merchandise

  • Persona's: Visualiseer je ideale bezoeker in levendige detail, waardoor je team snel kan inspelen op hun behoeften en verwachtingen.
  • Pitch Documents: Geef je voorstellen een visuele voorsprong met documenten die stijl en substantie naadloos combineren.
  • Content: Creëer moeiteloos visuele content die je merk versterkt, van boeiende social media afbeeldingen tot professionele holding slides.

Zoals je wellicht al door hebt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Komend jaar duiken we samen dieper in de wondere wereld van beeldgeneratie. Bereid je voor op een spannende reis langs de nieuwste ontwikkelingen, inspirerende praktijkvoorbeelden, en concrete use-cases die laten zien hoe we deze krachtige tools inzetten. We gaan niet alleen de techniek achter de magie verkennen, maar ook praktische tips en trucs delen om echt alles uit beeldgeneratie te halen, dus “hold onto your hats!” Oh, and one more thing..

Jullie zullen wellicht wel nieuwsgierig zijn welke campagne er momenteel van Mysteryland in Amsterdam hangt. Hieronder het eindresultaat van menselijke collectieve creativiteit met een klein vleugje Generatieve AI:



Artikelen

Take me down the AI rabbit hole ✨

Onze beste tips, trucs en ideeën om voorop te blijven in een wereld van Generatieve AI en evenementen.